Kategorier
Løb

Løb 2020: Opsummering

For cirka et år siden lavede jeg en sammenfatning af min samlede løbetræning i 2019. Det har potentiale til at blive en tradition. Nu gør jeg det i hvert fald igen.

Jeg har i alt løbet lidt mindre i 2020, end hvad jeg gjorde i 2019. Til gengæld er jeg begyndt at cykle mere på både racercykel og mountainbike. Det føles helt rigtigt.

Jeg løber, fordi jeg elsker at løbe. At bevæge mig udenfor er noget af det bedste, jeg ved, og det kan egentlig ikke kvantificeres i hverken kilometer, minutter eller andet data.

Alligevel synes jeg, at det er sjovt at få et overblik over, hvordan jeg udvikler mig som løber over tid. Og hvem ved – måske kan det også være brugbart for andre end mig selv?

Lange løb i de skånske skove
Lange løb i de skånske skove var et af sommerens højdepunkter.

Samlet overblik 2020

(Parenteserne er for samme mål i 2019)

  • Distance i alt: 1.729 km (1.853 km)
  • Tid i alt: 198 timer (219 timer)
  • TSS i alt: 12.910 (13.505)
  • Tid i zone 1: 153 timer / 77% (95 timer / 43%)
  • Tid i zone 2: 26 timer / 13% (64 timer / 29%)
  • Tid i zone 3: 8 timer / 4% (23 timer / 11%)
  • Tid i zone 4: 4 timer / 2% (20 timer / 9%)
  • Tid i zone 5: 5 timer / 2,5% (17 timer / 8%)

Forklaring: TSS står for “Training Stress Score” og er et samlet mål for den fysiske belastning fra en workout. Zone 1-5 refererer til hjerterytme-zoner.

Nye rekorder

  • Længste løb: 42.75 km – første marathon!
  • Hurtigste halvmarathon: 1:43:27

Al data er fra TrainingPeaks, hvor mit Garmin-ur automatisk uploader mine løbedata. Det uploader også automatisk til Strava, som jeg bruger mere aktivt. Kom og sig hej!

Grafer

Løb distance over tid graf for 2020
Distance i kilometer over tid.
Løb hjerterytme-zoner i minutter for 2020
Minutter af hjerterytme-zoner over tid. Lyseblå = Zone 1. Blå = Zone 2. Grøn = Zone 3. Gul = Zone 4. Rød = Zone 5.

Analyse

Det er tydeligt at se, at mine løb har været lettere i 2020 end i 2019.

Om det primært skyldes, at jeg er kommet i bedre form, eller at jeg bare har løbet langsommere, ved jeg ikke. Men jeg kan se, at min gennemsnitlige TSS for en træning i 2019 var på 79, og at den i 2020 var på 75.

Mit gennemsnitlige antal kilometer i timen er faldet fra 8,78 til 7,85. Til gengæld er min gennemsnitlige hjerterytme i træningerne også gået fra 136 til 130.

Jeg gætter på, at en del af forskellen kan tilskrives, at jeg i 2020 (nok) har løbet flere højdemeter. Det er dog lidt svært for mig at være sikker på ud fra de data, jeg har tilgængeligt. Af en eller anden årsag er højdemeter ikke en del af TrainingPeaks’ eksporterede datasæt.

Det er fedt at se, at jeg har været i stand til at løbe (cirka) lige så meget i 2020, som jeg gjorde i 2019.

2019 var helt klart det år, hvor jeg havde løbet mest nogensinde, og jeg vidste jo oprigtig talt ikke, om jeg ville kunne holde samme niveau kørende uden at blive skadet. Det gik heldigvis fint.

Især med tanke på, at jeg i 2020 også kørte 1.681 kilometer på cykel på 85 timer med mere end 21 kilometers højdemeter i alt.

Løbeåret 2020 i rejser

Mit 2020 startede i New Zealand, hvor vi passede en hel bunke søde dyr som en del af et housesit på Sydøen. Her løb jeg nogle skønne ture med labradoren Tui og senere også med to meget (!) ivrige whippets. At løbe med hunde er fantastisk.

Rarotonga (Cookøerne) kom jeg hele vejen rundt om øen. Hvis tropisk kan gradbøjes, er Rarotonga det mest tropiske, jeg har oplevet. Det betød masser af sol, sved, regn og utroligt frodig natur.

Indonesien i februar og marts bød på masser af eventyr og et par løb på strandene.

Men så skulle vi hjem til Danmark, hvor jeg de første uger løb med mundbind på. Det var rart for at undgå at få en alt for kold næse, men folk kiggede underligt. (Læs “De 26 bedste løberuter i København & omegn (til korte + meget lange ture”))

Fra vores lejede hus i Skåne løb jeg utallige ture rundt om søerne og ind i skovene til langt ud på aftenerne. Jeg begyndte at cykle længere ture samt at træne med kettlebells. (Se videoen “Vi er flyttet til Sverige”)

Gennem Tyskland og Østrig i oktober blev det ikke til så meget løberi. (At stå på ski på Stubai-gletcheren var et af årets aktivitets-highlights, men det tæller ikke ligefrem som løb).

Vi har nu boet på Sardinien i snart to måneder. Det milde klima og de perfekt kuperede stier har givet mig mulighed for at løbe mere konsekvent end meget af resten af året. Det er super fedt, og jeg nyder virkelig turene her.

Jeg glæder mig til at se, hvor mine løb i 2021 vil føre mig hen. Mit første ultramarathon, måske?

(Læs mere om New Zealand, Cookøerne, Indonesien og TysklandNorthabroad inkl. masser af billeder og inspiration.)

At holde de her to whippets fra at jage enhver kanin i flere kilometers radius krævede al min styrke. Men sjovt var det!
Rarotonga løb
At løbe på Rarotonga var en smuk (og svedig) fornøjelse.
Løb på Lombok
Løb på Lombok nær Kuta.
Alex i Danmark
Tilbage i Danmark i foråret.
Løb i skånske skove
Noget fladere stier, men det har også sin charme.
Løb omkring Skånes Fagerhult
Området omkring Skånes Fagerhult bød på masser af brede stier og mere tekniske single trails.
Årets første sne i Garmisch-Partenkirchen i oktober
Årets første sne i Garmisch-Partenkirchen i oktober.
Dolomitterne beklædt med flammende efterårsfarver.
Sardinien solnedgang
Farverne er heldigvis også stærke her på Sardinien.
Stierne er stejle
Stierne er stejle.
Glad Alex på Sardinien
Og jeg er en glad mand!

2021

2021 kan bare komme an!

Jeg glæder mig til fortsat at cykle og løbe en masse dejlige ture i det nye år.

Om det bliver til flere eller færre kilometer, TSS-point og andet gøjl er egentlig ikke det vigtigste. Bare jeg fortsat har et smil på læben, når jeg er ude.

Tak fordi du læste med!

2020 solnedgang fra Skåne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *